Magyar English Deutsch 日本語 Italiano
Sun

Mi a tesztautomatizálás?

Az automatizált tesztelés már évek óta meghatározó. A minőségi szoftverfejlesztés érdekében folyamatosan tesztelnie kell a különböző termékeket, ugyan is a leszállított szoftverek esetében mindig előfordulnak hibák.

A manuális tesztelés során a tesztelői gárda megpróbálja felismerni ezeket a hibákat, ám a hibák gyakran eltűnnek és később újra megjelennek. Hiába használhatják a legjobb manuális tesztelési folyamatokat, ezek a problémák mindig felmerülnek. A tesztautomatizálás olyan szoftvereszközök használatának folyamata, amelyek segítségével előre elkészített tesztszkripteket hajtanak végre különböző szoftveres alkalmazásokhoz. A tesztautomatizálás végső célja a kézi teszteléshez szükséges erőfeszítések minimálisra csökkentése. A tesztautomatizálás növeli a teljes hatékonyságot, a lefedettséget és a szoftver tesztelésének hatékonyságát, miközben javítja a termék minőségét.

 

 A tesztautomatizálás előnyei

Számos előnye van a tesztautomatizálás kihasználásához, a legjelentősebbek a következők:

 

 • Időt és pénzt takarít meg
 • A sebesség, a hatékonyság és a minőség optimalizálása
 • Nagymértékben növeli a tesztlehetőségeket
 • Az automata tesztelés javítja a pontosságot
 • Az automatizált QA tesztelés segíti a fejlesztőket és a tesztelőket
 • Javul a QA és a fejlesztői csapat morálja
 • növeli a szoftver tesztelés hatékonyságát és lefedettségét
 • Javítja a termék minőségét

 

 

Hogyan fejlődött a tesztautomatizálás?

 

   

Első generáció: Lejátszás és felvétel

A teszt automatizálás első generációját elsősorban a regressziós teszteléshez használták. A lejátszás és rögzítés módszere minden tesztesemény felvételét olyan cselekvések sorozataként rögzítette, amelyekben beégetett vizsgálati adatok voltak. Ez a módszer nagyon kevés kódolást igényelt, azonban a szkriptek instabilak voltak, és az apróbb hibák vagy az adatok megváltozása megzavarta az automatizálást. Bármely kis változás az alkalmazásban azt eredményezte, hogy a vizsgálati esetet újra kell rögzíteni ahhoz, hogy futni tudjon.

 

Második generáció: A funkciók használata és újrafelhasználás

A második generációs tesztautomatizálás praktikuus előrelépést hozott át az első generációból. Ez a módszer egy script-alapú megközelítést foglalt magában, és lehetővé tette a fejlesztők számára, hogy automatizáljanak többet, mint addig bármikor. Azonban nagy beruházásokra volt szükség a fejlesztők számára a szkriptnyelv-ismeretek elsajátításához és szaktanácsadásához szükséges idő és pénz tekintetében. Ez a megközelítés jelentős időt is igényelt ahhoz, hogy megfelelő keretet hozzon létre.

 

Harmadik generáció: Az adatok és a szkriptek szétválasztása

Ez a megközelítés két fontos kérdést oldott meg, az első a vizsgálati lefedettség, a második pedig a karbantarthatóság. A szkriptek szétválasztása a tesztelés alatt álló alkalmazás adataiból állt, ezekre a problémákra megoldást jelentett az új generációs módszer. Így lehetővé vált a programozók számára, hogy képesek legyenek kiterjeszteni a vizsgálati lefedettséget a különböző adatkészletekkel rendelkező tesztszkriptek használatával. Ennek a megközelítésnek a bukása volt a kiterjedt, összetett tesztautomatizálási kód, amelyben jelentős időt és erőfeszítést igényelt a módosítás, a karbantartás és az újraírás során, megváltozott az alkalmazás, illetve az esetleges személyzeti fluktuáció.

 

Negyedik generáció: Művelet kulcsszószkriptek

Ennek a megközelítésnek célja a harmadik generációs szemlélet problémájának megoldása volt. A tesztet most a kulcsszavak vezérlik, és nem a szkriptek.. Amikor a tesztcsomagok futnak, automatikusan keresztül megy a kulcsszó által megadott szkripteken. Ezeket a kulcsszavakat használják a teszteléshez szükséges műveletek sorozatának elindításához. Most a tesztelők képesek teljes mértékben irányítani a folyamatot, és sokkal könnyebb a programozók bevonása nélkül, hogy tesztelési eseteket tervezzenek és hajtsanak végre. Bár a megközelítésnek számos előnye van, annak érdekében, hogy sikerrel járjon, a parancsfájl bizonyos szintű egyedi kódolást igényel, és az automatizálási kód fejlesztése még mindig specifikus a vizsgált alkalmazás számára.

  

Ez a táblázat azonosítja az egyes megközelítések előnyeit és hátrányait:

 


A tesztautomatizálás jövője: kód nélküli tesztautomatizálás

 

A kód nélküli tesztelés jelenleg folyamatban lévő munka, és a tesztautomatizálás jövője. Ez az egyik legnagyobb gyorsan fejlődő tendenciája lett az informatika területén. A kódolatlan tesztautomatizálás egyik gyakori félreértése, hogy egyáltalán nincs szkript, de ez nem igaz. A kód nélküli tesztelés azt jelenti, hogy a tesztautomatizálás eszközének anyanyelvén nincs scriptelés / programozás. Ez azt jelenti, hogy a vizsgálati esetek automatizálásakor nem kell szkripteket programozni minden egyes teszt esethez, van egy eszköz, amely generálja a kódot. Ez a megközelítés lehetővé teszi a meglévő tesztautomatizálási eszközök optimalizálásának növelését, beleértve az automatizálási eszközöket, az infrastruktúrát, valamint a termelékenység növelését. Például lehetővé teszi a programozók számára, hogy több alkalommal teszteljék a vizsgálati eseteket, így jelentősen növelik a hatékonyságot és a termelékenységet.

 

A kódolatlan tesztautomatizálás nem csak növeli a hatékonyságot és a termelékenységet, hanem megfelelő minőséget is szolgáltat. A kód nélküli tesztautomatizálás olyan réteg, amely a tesztautomatizálási eszközök tetején halad, hogy elrejtse az érdekeltektől származó szkripteléssel kapcsolatos bonyolultságokat. Ez lehetővé teszi a minőségellenőrző csoport számára, hogy hatékonyan működjön együtt a termék minőségének megteremtése érdekében. A kód nélküli tesztautomatizálás lehetővé teszi a tesztcsapat számára, hogy egyszerűen automatizált tesztelési eseteket építsen ki egyszerűen megrendelhető, de újrafelhasználható kódok biztosításával annak érdekében, hogy közel 100 százalékos vizsgálati lefedettséget érjen el. A parancsfájlokat már beépítették a rendszerbe, és használatra készek. Ismételt lehet a vizsgálati automatizálás technológiájának tesztelésére szolgáló konkrét összetevőket, például az objektumtárhelyet, valamint az alkalmazási összetevőket.

 

A kód nélküli tesztautomatizálás számos előnnyel jár, többek között:

 
 • Nincs erőforrás-specifikus kódolás
 • Kevesebb idő szükséges az automatizáláshoz
 • Lehetővé teszi a tesztautomatizálását a domain szakértőknek.
 • Nagyobb hatékonyság, termelékenység és minőség
 • Optimális befektetés
 • Szigorúan tesztelt és vizsgált végtermék
 • Zéró komplexitás és csökkent karbantartás
 • Nagyon automatizált kód